اقتصاد گیگ چیست؟
اقتصاد گیگ یا اقتصاد سیستم بازاریابی آزاد جایی است که شرکت ها، پیمانکاران مستقل و دورکاران را به جای کارمندان دائمی استخدام می کنند. در اقتصاد گیگ، موقعیت های موقتی بسیار رایج است، اما موقعیت های دائمی وجود ندارد. این نوع از سیستم بازاریابی آزاد در تمام دنیا در حال افزایش است.اقتصاد گیگ به صورت قابل توجهی با اقتصاد سنتی که کارکنان به صورت دائم بر شغل خود در تمام طول عمر و بدون تغییر در موقعیت شغلی متمرکز هستند متفاوت است. برای چنین اقتصادی برای کارکردن، شما شمار بسیاری از افراد که مشتاق کار در موقعیت های موقتی هستند را نیاز دارید. در نتیجه، شما با اقتصاد منعطف با پیشنهادهای ارزان مواجه هستید برای مثال، اوبر یا اسنپ که مصرف کنندگان بیشتر علاقمند به استفاده از این خدمات هستند.
مزایای اقتصاد گیگ بدین صورت است که افرادی که از فناوری بهره نمی برند جایی در آن ندارند. یکی از معایب اقتصاد گیگ برای کارمندان تمام وقت این است که در راه توسعه شغل خود با مشکل مواجه خواهند شد. این بدین علت است که کارکنان موقتی بسیاری در بازار وجود دارد که بسیار انعطاف پذیر حاضر به کار در این موقعیت ها هستند.
اقتصاد گیگ یک سیستم بازار آزاد است که در آن جایگاه های شغلی اغلب موقت هستند و سازمان ها با کارگران مستقل، طی قراردادهایی کوتاه مدت همکاری دارند. روند حرکت به سمت اینگونه اقتصاد شروع شده است. مطالعات فراوانی بر این پیش بینی که تا سال 2020 بالغ بر %40 از کارگران آمریکایی اینگونه قراردادهایی خواهند داشت، صحه می گذارند. دلایل زیادی برای این افزایش نرخ وجود دارد. یکی از مهم ترین ها این است که در عصر دیجیتال حاضر حضور فیزیکی در محل کار در اغلب مشاغل نیاز نبوده و می توان با دورکاری،فعالیت ها را به انجام رساند. در نتیجه ، کار می تواند در محل کار انجام نشود. این به آن معناست که جامعه فریلنسر می توانند از بین پروژه ها و کارهای موقتی که در هرکجا از دنیا وجود دارد هرکدام را که دوست دارند برگزینند.از آن سو استخدام کنندگان و صاحبان کسب وکار هم می توانند به راحتی بهترین نفرات را برای کارهایشان برگزینند.
روند دیجیتالی شدن باعث از بین رفتن بسیاری از مشاغل سنتی شده چرا که نرم افزارها جایگزین بسیاری از آن ها شده اند.تأثیر دیگر فراگیر شدن این روند فشار اقتصادی بر صاحبان کسب وکارهاست که بسیاری از نیروهای کارشان را تعدیل کنند و نسل جوان آشنا به مهارت ها و توانایی های جدید (که ما آن ها را به عنوان نسل Y می شناسیم) را جایگزین نماید. نتیجه دیگری که تداوم اقتصاد گیگ در جوامع در پی خواهد داشت متداول شدن تغییرات مستمر شغلی در طی سالیان کاری است.
در اقتصاد گیگ کسب وکار ها در مصرف منابعی از قبیل فضای دفاتر و آموزش صرفه جویی می کنند. همین طور قادرخواهند بود به نیروهای فریلنسری دسترسی داشته باشند که در گذشته به خدمت گیری آن ها بسیار پرهزینه بوده است. این مدل اقتصادی تعادل زندگی کاری را در بسیاری از مشاغل ارتقا می دهد. به صورت ایده آل در این مدل شاغلان می توانند به انجام پروژه ها و کارهایی که به آن علاقه مندند بپردازند،به جای اینکه در جایگاهی قرار گیرند و بنا به اقتضای شغل شان بسیاری از کارهایی را که شاید خیلی بر آن تسلط ندارند را انجام دهند.
هم اکنون در آمریکای شمالی و غرب اروپا بالغ بر 150 میلیون نفر، شغل ثابت خود را (یا به اختیار یا به اجبار) رها کرده و به صورت پروژه ای مشغول به کارند. این می تواند نشانگر ظهور پلتفرمهای خدماتی وظیفه محور باشد ولی در گزارشی که اخیراً منتشر شده، مشاغل خلاقانه و صنایع دانش بنیان بزرگترین و پررشد ترین بخش در اقتصاد گیگ هستند.